Alles over de duif: soorten, ontstaan en duiven voorkomen
Duiven herkennen, info en tips
Een duif is een zeer bekende vogelsoort. Maar u heeft verschillende soorten duiven. Hoe u ze leert herkennen? Beestjes Kwijt heeft deze informatie en meer! Hier leert u namelijk alles over hoe duiven leven en u krijgt zeer bruikbare tips om problemen met duiven tegen te gaan. Deze vogels zijn immers niet altijd even onschuldig!
Oplossing tegen duiven nodig?

Navigeerd direct naar
5 tips tegen duiven
Het zelf verjagen van duiven is een lastige klus. Duiven zijn namelijk niet geneigd om snel te vertrekken. Lees daarom al onze uitgebreide tips of bekijk deze ‘snel-tips’. Een kwestie van uitproberen!
-
- Plaats een neproofvogel om de duiven af te schrikken.
-
- Koop een apparaat dat het geluid van een roofvogel nabootst.
-
- Plaats of hang een voorwerp op dat licht reflecteert, zoals een oude cd.
-
- Leg geen vogelvoer in de tuin! Duiven komen hier meteen op af.
-
- Heeft u een moestuin? Bescherm uw oogst met een duivennet.
Zelf duiven bestrijden te lastig?

Wat zijn duiven?
Duiven behoren in de dierenwereld tot de categorie ‘vogels’ en wereldwijd komen er meerdere duiven soorten voor. Bepaalde soorten komen in ‘het wild’ voor, maar er zijn ook duivensoorten die bewust worden gefokt voor wedstrijden. Hoe we mannetjesduiven en vrouwtjes noemen? Mannetjes zijn ‘doffers’ en vrouwtjes zijn ‘duivinnen’. En die planten zich natuurlijk voort, tot genoegen óf ongenoegen van de mens, afhankelijk van de situatie.
Duiven soorten in België
De rotsduif

De rotsduif is de stamvader van de stadsduif en de postduif. U herkent de rotsduif aan de volgende uiterlijke kenmerken:
-
- Licht grijze veren
-
- Donkergrijze kop
-
- De zijden van de hals zijn groen en paars
-
- De staart is donkergrijs, zwart en wit
-
- Lengte: 31 tot 34 cm
De stadsduif

Stadsduiven zijn de meeste voorkomende duivensoort. U herkent de stadsduif aan de volgende uiterlijke kenmerken.
-
- De kleur van de veren verschilt vaak: van wit tot grijsgroen.
-
- Lichtgrijze kop
-
- De zijden van de hals zijn groen en paars
-
- De staart is overwegend donkergrijs
-
- Lengte: 30 tot 35 cm
Andere duiven in België:
De houtduif
De holenduif
De Turkse tortel
Al deze duivensoorten komen in België in het wild voor, maar ze worden ook wel door liefhebbers gekweekt. Voor dit laatste moeten eigenaren van duiven – of specifiek: postduiven – ervoor zorgen dat hun vogels ringen dragen en in sommige gevallen zijn zelfs speciale papieren nodig om aan te tonen dat de duiven niet uit het wild zijn gehaald. Sommige duiven zijn zelfs heel kostbaar: in 2019 veilde een Vlaamse duivenliefhebber zijn prijsduif voor ruim een miljoen Britse pond!
Hoe zien duiven eruit?
Waaraan kunt u duiven herkennen?
Wat voor kleur hebben duiven?
Welk geluid maakt een duif?
Wat eten duiven?
Hoe gedragen duiven zich?
Hoe leven duiven?


Alles over het duivennest!
Waar bouwen duiven hun nesten?
Hoe hoger duiven wonen, hoe veiliger ze zich voelen. En dat betekent dat duivennesten op daken of in dakgoten, balkons, vensterbanken of schoorstenen gevonden kunnen worden. Soms zijn duiven zelfs zo brutaal dat ze bakstenen wegpikken of dakbedekking vernietigen om hoog en droog op een zolder een nest te kunnen bouwen.
Of duiven ook nesten in bomen maken? Bepaalde soorten, zoals de stadsduif, doen dat niet, omdat ze – door de eeuwen heen – door domesticering gewend zijn geraakt aan hokken. Bovendien zoeken de meeste duivensoorten toch een stevigere ondergrond en daar is wel een heel goede takkenstructuur voor nodig in een boom. De houtduif daarentegen waagt het soms wel om nesten in bomen te bouwen, op heel dunne takken… Niet zelden valt er daardoor wel eens een nestje naar beneden en beginnen de vogels weer opnieuw.

Wat gebruiken duiven als nestmateriaal?
Duiven gebruiken donsveertjes, takjes, bladeren en stro om hun nesten te bouwen. Het resultaat is vaak een rommelig gemaakt nest, hoewel u er toch een bijna ronde vorm in kunt ontdekken. Het nest lijkt ook vrij instabiel omdat er ogenschijnlijk weinig materialen worden gebruikt en omdat er allerlei flinterdunne takjes uitsteken. Maar voor de stabiliteit hebben de duiven iets bedacht: ze poepen genoeg om hun nest ‘qua structuur’ bij elkaar te houden.
Mag u een duivennest zomaar verwijderen?
Het kan voorkomen dat iemand zich stoort aan een duivennest inclusief de bewoners. Het duivennest verwijderen is echter geen goed idee, want in België geldt er een officieel verbod voor en dan in het bijzonder als er in een nest wordt gebroed. U mag een nest wel verwijderen als de jongen zijn uitgevlogen, maar dat kan wel twee maanden duren vanaf het moment dat de eieren worden gelegd. Toch een nest weghalen waar op gebroed wordt? Dan heeft u een ontheffing nodig.
Levenscyclus van de duif
Wanneer is de paringstijd van duiven?
Wanneer is het broedseizoen? En hoeveel eieren leggen duiven?
Hoe ziet het broedgedrag van duiven eruit?
Hoelang broedt een duif?
Wanneer vliegen jonge duiven uit?
Hoe oud wordt een duif?


Wat is het nut van duiven?
Bepaalde duivensoorten kunnen voor de sier gehouden worden. | |
Duiven hebben een uitstekend oriëntatievermogen. Daarom worden ze door duivenmelkers (duivenbezitters) gehouden voor wedstrijden. | |
Duiven kunnen als postduiven worden ingezet. Zo kon men vroeger in de oorlog (geheime) boodschappen verzenden. | |
Duiven in het wild zorgen voor balans in de natuur (bijvoorbeeld door insecten te eten). |
Duivenliefhebbers (ook wel ‘colombofielen’ genoemd) kunnen ‘topsporters’ van duiven kweken en trainen om ver en snel te kunnen vliegen. Een ‘topduif’ kan bijvoorbeeld een snelheid bereiken van 130 km per uur! Hoe duivenliefhebbers in de Benelux wedstrijden houden? Hun duiven worden bijvoorbeeld uitgezet in Frankrijk. De eerste duif die weer terugkomt is de winnaar!

De duif als symbool
Duiven kunnen colombofielen een hoop plezier en voldoening geven. Of ze drijven mensen tot wanhoop als ze ergens ongewenst aanwezig zijn. In oude culturen zien we daarin ook een tweedeling als we het over de duif als symbool hebben. In bepaalde (religieuze) culturen werd de duif beschouwd als boodschapper van de dood. In weer andere culturen zag men de duif als symbool van het leven.
Zeker is in ieder geval dat duiven wereldwijd nog steeds symbool staan voor zaken die mensen belangrijk vinden. Hopelijk is dat vooral vrede, maar in de praktijk is dat soms helaas niet het geval…
Welke schade richten duiven aan?
Over wanneer duiven lastig worden…
Voor colombofielen zijn duiven fantastische beesten en kan alleen maar toegejuicht worden. Maar wat als u wordt geconfronteerd met schade en ander ongemak door duiven? Niet door duiven in gevangenschap, maar door wilde duiven? Duiven kunnen namelijk voor een hoop schade zorgen als ze zich ergens gaan nestelen waar u dat niet wilt hebben. Denk maar eens aan de volgende soorten overlast:
-
- Duivenpoep bevat salpeterzuur. Dit zuur kan autolak en (geschilderde gevels) van gebouwen ernstig aantasten.
-
- Duivenpoep geeft stankoverlast en is ontzettend onhygiënisch. En glad. Glijdt u uit over de poep, dan kunt u wel een been breken.
-
- Duiven kunnen brutaal dakpannen loswrikken en gaten maken in dakbedekkingen om plek te maken voor hun nest.
-
- Door nestmateriaal kunnen dakgoten en regenpijpen verstopt raken.
-
- Duiven kunnen heel hard koeren, zeker als ze in groten getale voorkomen. Geluidsoverlast valt u dan ten deel…
-
- Duiven kunnen gewassen flink aantasten op akkerlanden. Boeren kunnen er aanzienlijke financiële schade aan overhouden!
-
- En dan is er nog de kans op ziektes, overgedragen door de duiven zelf of door hun uitwerpselen.
Zijn duiven schadelijk voor de gezondheid?
Trekken duiven ander ongedierte aan?
Mag u duiven doden als ze problemen veroorzaken?
Hoe voorkomt u problemen met duiven op uw eigen terrein?

Duiven in de tuin?
Hier zijn nog meer tips!
Strooi zo min mogelijk of liever geen vogelvoer. | |
Laat geen afvalresten in uw tuin slingeren. | |
Scherm eventuele moestuinen met netten af. | |
Plaats een plastic roofvogel om duiven af te schrikken. | |
Informeer bij een ervaren bestrijder: wat kan hij voor u betekenen om de duiven op uw terrein voor te zijn? |
Duiven verjagen té lastig?
Bel nu uw lokale bestrijdingsexpert!
Duiven zitten vaak op lastig bereikbare plekken. Pakt u ze zelf aan, dan bent u er misschien dagen mee bezig. Zonder dat de beestjes ook maar een vleugel verroeren. Sneller resultaat boeken? Schakel met de duivenbestrijder voor uw regio via Beestjes Kwijt. U kunt elke dag van de week bellen of mailen voor een afspraak!
Alles over de duif: soorten, ontstaan en duiven voorkomen
Reacties